Me gustaria verte aquí... síguemos

martes, 20 de mayo de 2014

COSES DE PIRATES

 Del Museu Maritim deBarcelona he tret aquesta informació al voltant dels pirates.

 ELS PIRATES
Els pirates van ser uns personatges que, durant molt de temps, van navegar sense cap Llei ni pàtria, per tots els mars del planeta. Vivien amb absoluta llibertat, fent en tot moment allò que els venia de gust, i sense tenir por dels governs, que només tenien autoritat terra endins. Per això el seu mitjà habitual era el mar. Es dedicaven per tant a robar altres vaixells i a assaltar ciutats del litoral, de manera ràpida i devastadora, evitant d’així qualsevol tipus de reacció per part dels ciutadans o dels exèrcits.
La pirateria més coneguda és aquella que es va donar entre els segles XVI i XVIII, a la zona coneguda com el mar del Carib, però en realitat s’ha donat a pràcticament tots els mars del planeta, i en gairebé totes les èpoques. AI Carib, personatges com Morgan, l’Olonois, Barbanegra o Drake, van assolar les possessions espanyoles, ja que era el lloc on podien trobar els tresor més inimaginables.
Finalment, aquests personatges van ser triats per Hollywood per il·lustrar, sense massa rigor històric, les històries de pirates. Aquestes pel·lícules van contribuir a construir la imatge romàntica que es té dels pirates, però la realitat va ser força diferent.
La pirateria americana va aparèixer per diferents raons: en primer lloc, Amèrica va ser un lloc on es podien aconseguir grans fortunes amb relativa facilitat, ja que tot l’or que es trobava en aquests territoris era transportat a Europa en vaixell, i havien de passar forçosament pel Carib; d’altre banda, hi havia molts pobres a Europa, que intentaven canviar el seu destí al Nou Món; a més a més, aquests territoris eren molt grans, i estaven poc defensats. Això feia molt difícil trobar els amagatalls dels pirates i també dificultava la seva defensa; d’altra banda, Amèrica va ser el lloc triat per continuar amb les lluites que mantenien els països europeus, que van fomentar d’aquesta manera la pirateria, Altres factors, tot i que de menor importància, van ser la recerca de la llibertat, el desig d’enriquir-se, l’interès de servir els seus països (en el cas dels corsaris), o l’esperit d’aventura, a més d’altres causes religioses, com la lluita de l’Europa protestant contra la catòlica, representada per Espanya.


TIPUS DE PIRATES

Pirates. Eren genèricament els que robaven pel seu compte al mar o a les zones costaneres. Van ser enemics del comerç marítim en general, sense afectar un país més que un altre.
Pirates, corsaris i bucaners. Museu Marítim de Barcelona.
* Corsaris. Atacaven vaixells de països enemics del seu, comptant amb l’autorització i vist-i-plau del seu monarca. Els reis cobraven comissions dels seus corsaris, per la qual cosa eren còmplices dels seus actes. Era una manera d’atacar el vaixell d’un país enemic però de forma no oficial, la qual cosa hagués suposat una declaració de guerra.
 * Bucaners. Van ser contrabandistes i caçadors furtius que van ser expulsats pels espanyols de l’illa Española, actual Haití i Santo Domingo, a començament del segle XVII, i es van instal·lar a l’illa Tortuga, des de la qual van començar a practicar la pirateria, preferentment contra propietats i vaixells espanyols
. * Filibusters. Representaren la institucionalització dels bucaners, organitzats en confraries i associacions, que van atacar tot tipus de vaixells des de 1630 fins a 1680.LES BANDERES

Els pirates, sobretot els del Carib, es dissenyaven les seues banderes, ja que en haver abandonat el seu estil de vida anterior, també van renunciar a la seva nacionalitat, i en no sentir-se identificats amb cap bandera de cap país, decidien fer-se la seva pròpia.

Però no tots els pirates volien portar la mateixa bandera, i va arribar un moment en què, per tal de diferenciar-se entre ells, els pirates van passar a dissenyar la seva pròpia bande- ra, amb elements que feien referència a la seva crueltat, per tal d’espantar els enemics, com ara destrals d’abordatge, rellotges de sorra (amb els quals els espantaven fent referència al poc temps de vida que els hi quedava si no es rendien), espases, esquelets o les típiques calaveres i tíbies encreuades.

 A continuació podeu veure exemples de banderes d’alguns pirates:

ELS VAIXELLS
Els pirates utilitzaven unes embarcacions molt concretes.
calia que fossin petites i lleugeres, i que els permetessin tant fugir quan eren perseguits, com ser capaços de capturar vaixells indefensos quan eren ells els perseguidors.
 S’estimaven més navegar a bord de vaixells com balandres, goletes o bergantins.
La propulsió d’aquestes embarcacions es feia mitjançant les veles. Generalment tenien dos pals, dels quals penjaven una sèrie de veles que tenien diferent forma i tamany. N’hi havia de triangulars, anomenades flocs, de rectangulars, anomenades gàbies, i de trapezoïdals, anomenades cangrees.
http://candamo.eu/Naval/antigued/galera.gif


GALERA

XABEC


http://www.deguisement-de-fete.com/wp-content/uploads/2012/11/une_barbare_drakkar.jpg
DRAKKAR


No hay comentarios:

Publicar un comentario